ויצו פותחת את ליבה לבנות הגיל השלישי
רשת הסניפים של ויצו הפזורים ברחבי הארץ - מקריית שמונה בצפון ועד אילת בדרום, מהווים בית חם לבנות הגיל הבכיר. אגף הדרכה, פיתוח ותרבות יוזם מגוון פעילויות לשעות הפנאי להעצמה והעשרה. קבוצות נשים מקיימות מפגשים חברתיים, שבועיים, שבהם הן חוגגות ימי הולדת וחגים, מעשירות את עצמן בהרצאות וטיולים, משחקות ולומדות בקורסים השונים.
רחל, חברה בקבוצת הגיל הבכיר בסניף ויצו חולון מספרת:
" כל השבוע אני מחכה שיגיע כבר יום רביעי. בימי רביעי בבוקר אני מתלבשת יפה, מתאפרת ויוצאת לפגוש את החברות שלי בויצו. אנחנו נהנות כל כך ביחד עד שאני שוכחת את קשיי השבוע, ואת הבדידות,פשוט מרגישה חיה שוב... אני מרגישה שאני במשפחה גדולה עם המון אחיות שמבינות כל מה שאני עוברת וחווה..."
אחת הבעיות שממנה סובלות בנות הגיל הבכיר, היא אלימות והזנחה. ויצו יזמה "פרוייקט לזיהוי ומניעת אלימות כנגד קשישים" המופעל ע"י מנחות מתנדבות אשר עוברות הכשרה מיוחדת (פירוט על הפרוייקט בהמשך העמוד). המשתתפות הקשישות מקבלות הרצאות שונות מפי גורמים קהילתיים כגון: שוטר קהילתי, עו"ס, המחלקה לקשיש בעירייה, נציגי ביטוח לאומי בעיר, נציגי בריאות ועוד.
החברות משתתפות בסדנאות שעוסקות בבטיחות בבית ובחוץ, הגנה עצמית, זוגיות בגיל המבוגר, יחסים דוריים ועוד. הלימוד חווייתי ומלווה בסרטי אש"ל (סרטים שהופקו במיוחד למטרות אלה), בדיונים מונחים בהם הן מעלות את הנושאים המטרידים אותן – בדידות, עצמאות בגיל המבוגר, בריאות ועוד.
מירה, מנחה מתנדבת מספרת:
" הנשים מעלות נושאים רגישים וקשים, שככל הנראה לא יכלו להעלות בשום מסגרת אחרת. לפעמים, גם אם אין פתרונות מעשיים לבעיות שלהן, עצם ההקשבה, היכולת לשתף וההכלה של החברות האחרות – גורמת להן להרגיש מיד טוב יותר. לפעמים הן שומעות עצה טובה מחברה שעברה חוויה דומה, ולפעמים פשוט מקבלות חיבוק חם..."
כחלק מארגון המטפח גם את העולים החדשים, פועלות בויצו קב' של עולות חדשות וותיקות ללימוד השפה העברית, דבר המסייע להן לתקשר עם הקהילה המקומית.
המורות, שחלקן עושות עבודתן בהתנדבות, מלמדות את הקשישות אזרחות והיסטוריה של א"י, מסיירות איתן ברחבי הארץ, ומטפחות אווירה משפחתית וחמה.
קיבוץ הגלויות מפגיש בסניפי ויצו נשים ציוניות , עולות מרחבי העולם- קב' דוברות ספרדית, דוברות צרפתית ודוברות אנגלית הנפגשות בסניפים, ומקיימות את הפעילויות וההרצאות בשפה האם. מדי פעם מתקיים כנס ארצי שבו לוקחים חלק שגרירים ודיפלומטים מארצות מוצאן. הקב' דוברות הספרדית תורמות , מתנדבות ומאמצות פרויקטים שונים בויצו במשך שנים רבות.
סופי , חברה מתנדבת בקב' דוברות ספרדית בכפר-סבא:
" גם סבתי וגם אימי היו חברות ויצו עוד בארגנטינה. כשנולדתי, קיבלתי במתנה כרטיס חברת ויצו לכל החיים. זה היה הנוהג בקהילה היהודית אצלנו. מאז שעליתי ארצה אני חברה בקב' בסניף (כבר למעלה מ- 35 שנים), ואני גאה לספר שלא רק שאני נתרמת רבות מהפעילות, אני מרגישה גם תורמת. כך חונכתי, ואת זה אני מיישמת...."

הפרוייקט "לאיתור ומניעת אלימות בקרב קשישים"
במסגרת הפעילות הארצית להעלאת המודעות לאלימות בחברה בישראל נבנתה תוכנית מיוחדת בנושא מניעת התעללות והזנחה של קשישים. התוכנית תקיף את כל קבוצות הגיל הבכיר בסניפי ויצו, כ- 4000 חברות.
מטרות התכנית:
- להעלות את המודעות לבעיית התעללות ,הזנחה וניכור בקרב הקשישים.
- להקנות ידע בתחומים הללו.
- לחשוף את חברות הגיל הבכיר לארגונים ומוסדות בקהילה המטפלים ומספקים שירותים בנושאים אלו.
- להקנות כלים לזהות קשיים ואירועים חריגים ולהתמודד עם הבעיות שיעלו מהשטח.
התכנית כוללת הן הכשרה מקיפה של רכזות הקב' ושל המנחות והן העברת התכנים בקבוצות עצמן.
פעילות:
עד כה התקיימו 3 ימי עיון לרכזות הקבוצות ואירוע חגיגי לציון חודש הקשיש בישראל.
כמו כן התקיימו שתי סדנאות ארוכות טווח לאחראיות הקבוצות כדי לסייע להן בביצוע הפרוייקט ולשימוש בסרטים כאמצעי להעלאת הנושא בקבוצות.
השתתפו בסדנאות כ- 50 חברות.
"הוסף שנים לחיים וחיים לשנים"
"הוסף שנים לחיים וחיים לשנים" הוא שלב ב' בפרוייקט הקשישים ומהווה המשך לתכנית לזיהוי ומניעת אלימות בקרב קשישים. בתוכנית מתמקדים בשיפור איכות חייהם של הקשישים ובפעילות שעות הפנאי. התוכנית תכלול מפגשים בסניפים, סדנאות לקבוצות הגיל הבכיר ואף ימי עיון משותפים במטה.
נושאי התכנית:
- בטיחות בבית ובסביבת הקשיש
- בריאות
- תרופות סבתא ותרופות רגילות
- תזונה נכונה
- פעילות גופנית
- שעות פנאי בבית ובסביבה
- הזדקנות
- מעברים
- יחסים במשפחה רב דורית
- ירושות וצוואות
- יחס החברה לקשישים
- טיפול בקשיש חולה בבית
- עצמאות ותלות בגיל המבוגר
- חברות וזוגיות בגיל המבוגר
- סבאות בעידן המודרני
- זיכרונות
- פער בין דורי
- קשרים בין שלושה דורות – הורים , ילדים, סבים
- שינוי הסטאטוס החברתי של הקשיש והשפעתו על מקומו במשפחה ובחברה ועוד.
ניתן לראות את השיפור המשמעותי ואת המודעות הרבה שנוצרת אצל המשתתפות:
חלקן משתפות בחוויות אישיות בנושאי אלימות, חלקן נעזרות בגורמים הקהילתיים שנחשפו בפניהן, וחלקן אף מסייעות ותורמות לקשישים אחרים להתמודד עם התופעה הקשה של אלימות והזנחה.
לפרטים נוספים:
האגף להדרכה, לפיתוח ולתרבות, ויצו ישראל
6923858 - 03 (מרים)
|