המעון הירוק של ויצו

החלומות על מעון יום שיהיה חסכוני באנרגיה וחסכוני בעתודות הקרקע, שיעשה שימוש בחומרי בנייה סביבתיים ויהיה בעל גישה ירוקה שתטמיע את ערכי הסביבה בקרב ילדיו כבר כאן. המעון החדש בפינת הרחובות רמז וארלוזרוב בתל אביב, שיפתח לקראת שנה"ל הקרובה, נושא עמו בשורה ירוקה שלא נראתה כמוה בישראל

30/8/2009

המעון הירוק של ויצו
התמונה באדיבות מייזליץ כסיף אדריכלים, צילום- יובל טבול

התרגשות גדולה אופפת בימים אלה את ויצו לקראת פתיחתו ב-1 בספטמבר של מעון היום הירוק הראשון בלב ליבה של תל אביב. המעון בעל שלוש הכיתות אליו יגיעו ילדים מגיל חצי שנה ועד גיל שלוש עתיד להיפתח בשנת הלימודים הקרובה כחלק ממתחם קהילתי- חינוכי- סביבתי גדול הנבנה בשיתוף עיריית תל אביב. הקמפוס החינוכי החדש על שם מינה ואוררד גודמן, המשלב אלמנטים סביבתיים בבנייה לצד הטמעת ערכים ירוקים בגישתו החינוכית, עשוי לבטא תפישה חדשנית בארץ לגבי מבנים חינוכיים בכלל ומבנים לגיל הרך בפרט. ד"ר נעמי מורנו, מנהלת האגף לגיל הרך בויצו העולמית, האמונה על רשת מעונות היום בויצו הכוללת מעל ל-170 מעונות ברחבי  הארץ, מתוכם 21 מעונות בתל אביב, סבורה "שזוהי הזדמנות פז להורים ולילדים בגיל הרך להיות חלק מתפיסה חינוכית חדשנית ברמה ארצית". ד"ר מורנו מדגישה בהקשר זה, "שהמעון החדש עתיד לזמן עבור ההורים, הילדים והקהילה סביבה ירוקה השמה במרכז פיתוח בר קיימא תוך הטמעת ערכים סביבתיים מגוונים שיהיו לחלק אינטגראלי משגרת המעון". 

תכנון קפדני באוריינטציה סביבתית
12 שנה עברו מאז זכה משרד האדריכלים "מייזליץ כסיף" במכרז להקמת מתחם בינוי כולל בין בנייני הועד הפועל לבין גימנסיה הרצליה ועד שהוקם בו המבנה החינוכי הראשון. מבנה זה המורכב משלושה אגפים כולל, כאמור, מלבד למעון ויצו בחלקו הצפוני גם את אגף הרווחה של עיריית תל אביב, הממוקם בחלקו הדרומי הפונה לרחוב ארלוזורוב, וגם את אשכול גני הילדים של מנהל החינוך בעיריית תל אביב הממוקמים במרכז המבנה, דרומית למעון. ההפרדה בין האגפים השונים נעשתה על ידי חצרות פנימיות ועל ידי שינוי מפלסי. כחלק מתפיסת בנייה ייחודית למתחם, נלקחו בחשבון במהלך התכנון והבנייה שילובם של אלמנטים סביבתיים באופן בלתי נפרד מן המבנה לצד חשיבה ירוקה המאופיינת באוריינטציה חינוכית וחברתית.
 
מאור רויטמן, האדריכל האחראי על הפרויקט מטעם המשרד, מעיד על המוניטין רב השנים להם זוכים "מייזליץ כסיף" ביכולותיהם התכנוניות הגבוהות המשלבות קו עיצובי חיוני ייחודי המבוסס על  ניסיונם, שהתבלט בין היתר גם בפרויקט נמל תל אביב.

מהו החידוש הטמון במבנה המעון החדש?
"החידוש הטמון במבנה זה", מדגיש רויטמן, "הוא בכך שהוא מהווה בעצמו מבנה מחנך המשתלב בסביבה, ומאפשר לגלות וללמוד את העיר והסביבה דרכו. כעת, למעשה, ניתנת האפשרות גם לאנשי חינוך להשתמש במבנה ככלי חינוכי, שבאמצעותו יוכלו להטמיע את ערכי הסביבה והטבע בנפשם של הילדים". רויטמן מוסיף ואומר, כי מבנה זה הנו המבנה הראשון בעיר שתוכנן מראש כאשכול גנים, כששלב התכנון בו כלל גיבוש תוכנית ייחודית לכך ביחד עם אנשי מנהל החינוך.

"מטרתנו הייתה לייצר מבנה שמרחיב את הלב ומעורר את המשתמשים למודעות והנאה מן החלל בו הם שוהים. המשרד "מייזליץ כסיף" מכיר בזכות הגדולה שנפלה בחלקו בתכנון מבני חינוך, שכן דרך תכנון מוקפד, רענן ואיכותי של סביבת החינוך ניתן ליצור דור של צרכנים המודעים ומחויבים לסביבתם".

כיצד בונים מבנה חינוכי ירוק?
כדי ליצור מבנה חינוכי ירוק, מסביר רויטמן, יש לקחת בחשבון לא רק אלמנטים של בניית מבנה ציבורי במרחב העירוני אלא גם לתכנן מבנה שישתלב בנוף המקומי וישים את לקוחותיו במרכז.

המעון הירוק של ויצו
התמונה באדיבות מייזליץ כסיף אדריכלים, צילום- יובל טבול

"מאחר שאנו מתכננים מבנים רבים במרחב הציבורי אנו מנוסים בתכנון עבור ילדים ורואים אותם כצרכנים חשובים במרחב. בפרויקט נמל תל אביב שתכננו, למשל, הילדים עמדו כל הזמן לנגד עיננו והם אכן הפכו לצרכנים נלהבים של המתחם".

על מה מתבססת תפיסת התכנון של המבנה?
"תפיסת התכנון של הבניין שאפה מן הרגע הראשון לייצר בנין חסכני באנרגיה שפועל חכם בעזרת עקרונות תכנון אקלימיים פשוטים. התכנון הליניארי של המבנה תוכנן, למשל, מתוך מחשבה של ניצול משטר הרוחות, כך שכיוון מערב-מזרח יצור מעבר אויר מפולש (ניצול הבריזה) דרך המבנה. באופן זה יוכלו צרכני הבניין באמצעות פתיחת חלונות בלבד ליהנות מנוחות אקלימית מרבית".

האם עשיתם שימוש בחומרי בנייה מתכלים? 
"כן, לאורך המבנה הקמנו קיר העשוי אריג העץ, הפונה לכיוון מזרח בגנים ובמעונות ולכיוון דרום במבנה הרווחה. ניצול האור טבעי שאב את ההשראה מאלמנט הבריסוליי (ההצללה) המאפיין את הבניה המסורתית במרכז העיר תל אביב ותוכנן לשם יצירת הצללה טבעית במבנה תוך מיסוך הקרינה הישירה. סוג העץ ממנו יוצר אריג העץ הותאם לשימוש בתנאי חוץ ללא טיפול, ומקיים יכולות עמידות באש השוות בערכן התקני ללבנת בניין. כמו כן, הוקפד לדרוש במפרט המבנה להשתמש בעצים המותרים לכריתה ומאושרים על ידי ארגונים ייחודיים לכך.
 
המעון הירוק של ויצו
התמונה באדיבות מייזליץ כסיף אדריכלים, צילום- יובל טבול

שילובו של אריג העץ ביחד עם מימד העומק במבואה במבנה של המעונות ושל הגנים יאפשר לצד עבודתו בקירור המבנה גם אזור פעילות בכל שעה בכיוון רוחות בעייתי זה. לכך תתווסף מכיוון מערב הצללה, שתתאפשר הודות לשורת העצים ברצועת הגינון והודות לנוכחותו של מבנה הועד הפועל".

   תו תקן לבניה ירוקה- היש חיה כזאת? 

בישראל קיים משנת 2006 תו תקן ישראלי לבנייה ירוקה- 5281- פרי יוזמה משותפת של המשרד להגנת הסביבה ומכון התקנים הישראלי. תקן זה הנו תקן בנייה וולנטרי, לא מחייב, שנועד לרוב עבור בניית בנייני מגורים ומשרדים. תו התקן הקיים נועד לתכנון ובניית בניינים שפגיעתם בסביבה תהיה פחותה, וכולל אספקטים סביבתיים שונים הנוגעים לניצול נכון של משאבי הטבע, ביניהם שימוש מושכל במים ובאנרגיה, ניצול נכון של הקרקע, שימוש בחומרי בנייה מתכלים וכדומה. בישראל של שנת 2009 עדיין לא קיים תו תקן לבניית מבנים חינוכיים ירוקים, ומכאן שבנייה זו היא לרוב פורצת דרך השואבת רעיונותיה מהעולם ותלויה בשאיפותיו של משרד אדריכלים כזה או אחר בהנחלת ערכים סביבתיים לקהל לקוחותיו דרך המבנה. 


למה נועד השינוי המפלסי?

"ברמה העירונית, הבניין נתפס כ"ירוק" גם מפני שהוא מתמודד עם אחד מן האתגרים החשובים ביותר כיום- תכנון חסכני בקרקע. המבנה מבחינה זו מייצר תקדים בכך שהשכיל לתכנן את גני הילדים והמעונות בשני מפלסים בצפיפות גבוהה כנדרש היום, ועם זאת לאפשר איכות חיים וערך מוסף מבחינה חללית ותפקודית לילדי הגן ולצוות. בשני האגפים של המבנה האתגר העיקרי היה לייצר מבנה הפועל בשני מפלסים חופפים, ללא פגיעה באיכות הפונקציות הממוקמות בקומה העליונה. פעולה זו כללה שימוש נכון ביתרונות הקומה השנייה, תכנון חצרות משחק ייחודיות פתוחות ומקורות, ונתינת דגש על גילוי ותנועה בין המפלסים ובמבנה להן יוסיפו צבע גם אריחי הקרמיקה בחדרי השירותים, היוצרים דמויות אבסטרקטיות של ילדים, ומרבדי הגומי שיחליפו את ארגזי החול המסורתיים". 

המעון הירוק של ויצו
התמונה באדיבות מייזליץ כסיף אדריכלים, צילום- יובל טבול

מעון היום החדש יפתח השבוע ויעניק שירותיו להורים וילדים בגיל הרך. בנוסף למבנהו הסביבתי ישלב בתוכו המעון החדש גם מערך חינוכי ייחודי, שישים דגש על הטמעת עקרונות סביבתיים בתוכניותיו הלימודיות והקהילתיות. במסגרת קידס כיף- מרכז חוויתי להורים וילדים שיפעל במתחם מתוכננות בשעות אחר הצהריים פעילויות סביבתיות ייחודיות דוגמת מלאכת יד מחומרים למחזור, חוג חיות וחיוכים וכדומה.

לבירור פרטים נוספים בנוגע למרכז החדש אנא פנו למטה האגף לגיל הרך – 03-6923763/4/9.