יוזמה: הקמת בתי משפט ייעודיים לטיפול באלימות במשפחה

לקראת היום הבינלאומי לציון המאבק באלימות נגד נשים תנועת ויצו וח"כ מרב מיכאלי יוזמות הצעת חוק מהפכנית

   
צילום: כפיר סיון     
בשנת 2013 נרצחו 19 נשים ע"י בן זוגן או בן משפחה ומספר דומה גם בשנים האחרונות. בשנה זו נפתחו למעלה מ- 11,000 תיקים בגין תלונות נשים על אלימות במשפחה ונרשמו כ- 15,000 פניות למרכזים לטיפול ולמניעת אלימות. גורמי הרווחה מעריכים כי בישראל חיות כ-200 אלף נשים מוכות. מטרת החקיקה להגביר את שיתוף הפעולה והתיאום בין כלל גורמי הטיפול בקהילה, האכיפה והענישה ולהביא לצמצום משמעותי בהיקף התופעה.  מטרת היוזמה שנחשפה ביום עיון מיוחד שנערך השבוע בכנסת, אמורה לחולל מהפכה באופן הטיפול במקרי  אלימות במשפחה או דיווח עליה, תוך שמירת צרכיהם של הקורבנות והפוגעים כאחד.  
בארוע השתתפה ר', יוצאת מקלט ויצו לנשים מוכות, אשר סיפרה מנסיונה האישי על הקשיים בהתנהלות מול בתי המשפט וגורמי הרווחה והמשטרה: "בכל התהליך המשפטי וגם בסופו, הרגשתי שלא ניתנה שום התייחסות למצב הספציפי המאפיין גירושין מגבר אלים. אחת החוויות הקשות שזכורות לי היא הסחבת בבתי המשפט שגזרה עבורי ועבור ילדי שהות של שלושה חודשים מיותרים במקלט- חודשים שבהם לא חלה התקדמות בתהליך הגירושין ובהפרדת החיים המשותפים".  
כיום, פועלים למעלה מ-300 בתי משפט ייעודיים לטיפול באלימות במשפחה ברחבי ארה"ב, אנגליה, קנדה, ספרד, מדינות דרום אמריקה ועוד. בישראל קיימים בתי משפט ייעודים לנוער, למשפחה ולענייני סמים. לדברי עו"ד עירית גזית, מנהלת מערך הייעוץ המשפטי בויצו ויוזמת החקיקה "המאפיינים הייחודיים של מערכת יחסים אלימה בתוך המשפחה והיעדר התיאום בין גורמי האכיפה, הטיפול ומערכת בתי המשפט מקשים על המערכות להתמודד בצורה אפקטיבית עם התופעה ועם מניעתה".   
 
ח"כ מרב מיכאלי: "כשמדובר במשפחה, בפירוק משפחה ובמיוחד באלימות במשפחה נדרש משהו שהוא מעבר להחלטה מי צודק ומי טועה, האם נעברה עבירה על החוק או לא. בהתמודדות עם אבות, אמהות ובעיקר ילדות וילדים הסובלים מאלימות  נדרשת התמחות איך להתמודד אתה לטובת ולהגנת כל הצדדים. נדרשת יכולת לטפל במי שמגיעות ומגיעים למערכת המשפט ברגעי משבר רגישים וקשים. בתי משפט ייחודיים לאלימות במשפחה יטיבו לא רק עם מי שפונה אליהם, אלא גם עם החברה כולה בהתמודדות עם התופעה".  
השופטת ג'ודי האריס קלוגר, מנהלת היחידה לתכנון ומדיניות בתי משפט לאלימות במשפחה, במדינת ניו יורק, אשר הקימה בתי משפט דומים בארה"ב, הגיעה לישראל על מנת לסייע בקידום היוזמה ואמרה: "כמו בישראל גם בארה"ב תופעת האלימות במשפחה היא קשה וגורפת. לדוגמה בין השנים 200 ל-2006 נהרגו בלחימה 3200 חיילים לעומת 10,600 קורבנות של אלימות במשפחה. בארה"ב הבנו כי הדרך ההגיונית ביותר לטפל בתופעה זו היא בכך ששופט אחד יטפל בכל ההיבטים המשפטיים של מקרה בודד. בתי המשפט הייעודיים שיפרו את הבטיחות של הקורבנות, מנעו החלטות שיפוטיות מנוגדות וסייעו לנו להעניק שירותים לקורבנות ומשפחותיהם. מאז שהוקמו בתי המשפט הללו טופלו בהם כ-150,000 מקרים ועל פי מה שלמדתי בביקורי כאן אין לי ספק שעם שינויים קלים המודל הזה יסייע מאוד גם לקורבנות אלימות במשפחה בישראל".    
 
 
על רקע זה, הוחלט בתנועת ויצו לייבא לישראל את היוזמה להקמת בתי משפט ייחודים לאלימות,  שיתבססו על מספר עקרונות:  
"שופט אחד למשפחה אחת"- שופט אחד ידון במכלול ענייניה של המשפחה- האזרחיים, הפליליים והמשפחתיים. כיום משפחות נאלצות להתדיין בפני מספר ערכאות שונות. ריכוז הדיונים בפני שופט אחד, לא רק שיאפשר מעקב ותיאום בין גורמי האכיפה והטיפול, אלא על פי הניסיון בארה"ב שיתוף פעולה זה גם מעלה את שיעור השתתפותם של גברים אלימים בתוכניות לטיפול ולשיקום ובשורה התחתונה, נותן הגנה טובה יותר לקורבנות. משמעו גם קיצור הליכי משפט ומניעת מצב של מתן החלטות סותרות.  
שיפור בהחלטות השיפוטיות והגברת היעילות - חשיפת כל נתוני התיק בפני השופט והתבססות על מערכת מחשוב ייחודית, המאפשרת העברת נתונים בזמן אמת לכל המערכות השותפות בתיק. כמו כן, קיום הכשרות מיוחדות לשופטים בתחום האלימות במשפחה, פיקוח על שיתוף הפעולה של הפוגע עם הגורמים הטיפוליים- כל אלו יביאו להגברת היעילות בטיפול במקרי האלימות ולקיצור הליכים.  
שירותים לקורבנות - לדברי עו"ד גזית, "לקורבנות אלימות במשפחה מאפיינים ייחודיים, שאינם קיימים בנפגעי אלימות אחרים, כגון: תלות רגשית וכלכלית בפוגע, ילדים משותפים ואיום מצד הפוגע במהלך ההליכים- כל אלו, מגבירים את הצורך במתן מענה טיפולי, מקצועי, מהיר ויעיל. בתי המשפט הייעודים אשר נמצאים בקשר מתמיד עם כל הגורמים מעניקים תמיכה והגנה טובות יותר לקורבנות".  
גילה אשרת, יו"ר ויצו ישראל: "נדרשת אחריות מערכתית לטיפול בנגע האלימות במשפחה. הממשלה צריכה לקבל החלטה היסטורית ולקדם הקמתם של בתי המשפט, כדי שנוכל להביא לצמצום משמעותי בפגיעה בנשים ובילדים ולקדם את שיקומם של הגברים הפוגעים-זהו אינטרס חברתי שחשוב לכולנו".