סקר מיוחד של ויצו ליום המשפחה חושף הכל על יחסי סבים-הורים-נכדים

סקר חדש של ויצו שנערך בקרב סבים וסבתות לקראת יום המשפחה 2012 מגלה מעורבות גבוהה ביותר של סבים וסבתות בחינוך וגידול הנכדים, לעיתים עד כדי התערבות בעקרונות החינוך של ההורים הצעירים. על פי הסקר 70% מהסבים והסבתות מסייעים בגידול הנכדים באופן קבוע ורואים אותם לפחות פעם בשבוע. עם זאת, למעלה משליש מהסבים והסבתות חשים שלא מתחשבים מספיק בדעתם ולמעלה מרבע מגלים כי אצלם "לנכדים מותר הכל" – גם מה שההורים לא מרשים.

מטרת הסקר, שנערך ע"י חברת דיאלוג בקרב מדגם מיצג של אוכלוסיית סבים וסבתות, לבחון את מאפייניה של הסבאות והסבתאות המודרנית ואת השפעתם של שינויים חברתיים על "תפקיד" הסבא והסבתא.

•הסקר מגלה מעורבות גבוהה של סבים וסבתות בחיי הנכדים - 70% עוזרים לילדיהם בגידול ובטיפול הנכדים לעומת 30% שלא מסייעים כלל. מתוך אלו שעוזרים, רובם (70%) מסייעים בעיקר בעזרה ישירה כמו בייביסיטר או סיוע בהסעות וחלקם, 30% מעדיפים לסייע כלכלית ולממן בייביסיטר, קניית בגדים, משחקים ועוד.

•  על פי תוצאות הסקר ניכר כי המעורבות הגבוהה בחיי הנכדים מביאה איתה גם חיכוכים -  53% מהסבים והסבתות בוחרים להעיר להורים כאשר הם עדים להתנהלות עם הנכדים שאינה נראית להם ומתערבים בענייני החינוך של נכדיהם. 

• על אף שרבים מרשים לעצמם להתערב בחינוך נכדיהם, יותר משליש (35%) עדיין חשים שלא מתייעצים בהם ולא מתחשבים בדעתם. בפרמטר זה יש הבדל משמעותי בין המינים: 44% מהסבים חשים שלא מתייעצים איתם מספיק, לעומת 28% מהסבתות. 

• אך גרוע מכך, הסקר חושף מרד סבים בקנה מידה משמעותי – כ-30% מהסבים והסבתות הודו שכאשר הנכדים ברשותם הם לא נשמעים להנחיות ההורים כי "אצל סבא וסבתא מותר הכל". כ-70% לעומת זאת, התגלו כצייתנים ואמרו שהם נצמדים להוראות ההורים.

• נתון מעניין נוסף שעלה כמשפיע על מידת המעורבות הוא אם הנכדים הם של הבן או של הבת. כ-20% העידו שיש הבדל בין מידת מעורבותם בגידול הנכדים אם הם של הבת או של הבן. נתונים נוספים שהוגדרו כמשפיעים הם הקרבה הגיאוגרפית וגיל הנכדים: שככל שהנכדים קרובים יותר וככל שהם קטנים יותר, כך גדלה מידת העזרה והמעורבות של הסבים והסבתות בגידולם: כ-80% מסבים וסבתות לנכדים בני חמש ומטה מבלים עם נכדיהם לפחות פעם בשבוע לעומת 64% לנכדים בגילאים מבוגרים יותר.  50% סבים וסבתות לנכדים מעל גיל 5 לא עוזרים כלל בגידול הנכדים לעומת 23% מסבים והסבתות לנכדים בגיל הרך. כמחצית העידו כי הקרבה הגיאוגרפית היא הגורם המשפיע ביותר על מידת העזרה.

• גם ברמת התדירות ניכרת מעורבות גבוהה - שליש מהסבים והסבתות מבלים עם הנכדים פעם בשבוע, חמישית מהם רואים את נכדיהם כמעט כל יום(!), רבע רואים את הנכדים בין פעמיים לשלוש בשבוע, , ו-16% מתראים עם הנכדים פחות מפעם בחודש.

• באופן לא מפתיע סבתות עוזרות ומעורבות יותר בגידול הנכדים. סבים פחות מעורבים אך רוצים יותר: שליש מהסבים העידו כי לא עוזרים בכלל בגידול ובטיפול הנכדים, לעומתם, רק רבע מהסבתות לא עוזרות. כך גם לגבי מידת המעורבות הכללית: כמחצית מהסבים בקושי מעורבים או לא מעורבים כלל בגידול הילדים, למרות ש-42% מהם היו רוצים להיות מעורבים יותר. בקרב הסבתות רק 30% מהן העידו כי אינן מעורבות בגידול הנכדים. 

• בסה"כ סבים וסבתות מרוצים ממידת מעורבותם בחיי הנכדים וחשים שהם מעורבים במידה הנכונה (57%). לעומת זאת, שליש מהם חשים נדחקים ולא מעורבים מספיק ואילו 10% רוצים חופש ומרגישים מעורבים מדי.

• נתון מעניין נוסף שעולה מהסקר הוא מידת המחויבות וההקרבה של הסבים והסבתות כלפי הנכדים: כ-70% מוכנים "להיקרא לדגל" בכל זמן ולעזור עם הנכדים, גם על חשבון תוכניותיהם האישיות. 30% מסרבים ולא מבטלים תוכניות.  הבדל משמעותי קיים בין סבים וסבתות גרושים לבין כל השאר: 40% מהגרושים לא מבטלים תוכניות אישיות בשום מקרה כדי לעזור עם הנכדים.

ויצו תקיים ביום המשפחה "קו פתוח" (*6968) בנושאי יחסים בתוך המשפחה. קו הייעוץ, "קול להורה" מעניק ייעוץ והכוונה טלפוני בחינם ופועל באמצעות עשרות מומחים מתחומים שונים

לדברי ד"ר נעמי מורנו, מנהלת האגף לגיל הרך בויצו אורח החיים המודרני מעלה שאלות ביחס לתפקידם המשתנה של סבים וסבתות ומציע מגוון סגנונות של סבתאות. שאלת השאלות היא כמובן עד כמה להיות מעורבים ולסייע לילדים, שהפכו להורים, וכיצד להציב גבולות ולא לגלוש לתפקיד  ההורים. לקו הייעוץ של ויצו פונים הורים רבים, סבים וסבתות המבקשים הכוונה וייעוץ בנושא".