צא מהצל: קמפיין רשת חדשני של ויצו חושף וידויים של גברים אלימים במשפחה

 תנועת הנשים ויצו משיקה היום קמפיין חסר תקדים במסגרתו יועלו לרשתות חברתיות מונולוגים אמיתיים של גברים אלימים, המספרים על תחושותיהם לפני ובמהלך מקרים של אלימות במשפחה. את הקמפיין שנקרא "צא מהצל", יזמה תנועת ויצו לרגל היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים המצוין היום (25/11), וקורא לגברים אלימים לקחת אחריות על האלימות הפיזית והרגשית שהם מפעילים, ולקבל טיפול מקצועי. במסגרת הקמפיין משיקה ויצו קו ייעוץ וסיוע ייחודי ואנונימי לטיפול בגברים אלימים במספר 1-800-393904.

במסגרת הקמפיין שיועלה בעמוד הפייסבוק "הקו לגברים במעגל האלימות" יועלו מדי יום וידויים ומונולוגים של גברים אלימים שהשתקמו ומספרים כעת על התחושות שלהם לפני ובמהלך ארועי האלימות במשפחה.
מדובר בפנייה חסרת תקדים של ארגון נשים לקהל הגברים האלימים, שעד כה היה נוכח בקמפיינים מסוג זה כצל מאיים חסר זהות. לראשונה מדובר בקמפיין שמנסה לתאר את התחושות והגורמים המביאים את הגברים למצב של אלימות כלפי משפחותיהם ודורש מהם לקחת אחריות על מעשיהם ו"לצאת מהצל" – לגשת לטיפול ולהפסיק את הפגיעה ביקיריהם. בויצו מאמינים שפניה לנשים נפגעות האלימות בלבד, כפי שנעשה במשך שנים רבות לא תוביל לשינוי אמיתי ושלם בתופעת האלימות, ורק העלאת המודעות בקרב קהל הגברים וגיוסם לטיפול בפן האלים שלהם, יוביל לצמצום משמעותי של תופעת האלימות.  

 להודעה זו מצורפות דוגמאות לדימויים שיופצו במסגרת הקמפיין עם ציטוטים מתוך המונולוגים של הגברים. את עמוד הקמפיין אפשר לראות בלינק הבא: www.facebook.com/MenHelpLine

גילה אשרת, יו"ר ויצו ישראל, המובילה את הקמפיין אמרה היום: "עבור נשים המתמודדות עם אלימות במשפחה מדובר במאבק יומיומי: מאבק לשמירה על החופש, על שלום הילדים ועל ביטחונן, תחת טרור מתמשך של בן הזוג. לצערנו, החברה עדין תופסת אלימות כלפי נשים כ"בעיה של נשים" ולא כבעיה שפוגעת בכולנו. ביום האלימות הזה אנו מבקשות לראשונה לפנות לגברים, מחוללי האלימות, במקום לנשים הנפגעות, כפי שעשינו כל השנים ולהגיד להם: קחו אחריות, הפסיקו את הסבל שאתם גורמים לעצמכם ולאהובים עליכם. אפשר לצאת ממעגל האלימות! ויצו מציעה מענה ייחודי, בטוח ומגן שמטרתו להסיר את הסבך בחייכם ולא לשפוט אף אחד. אנו קוראות לגברים להתגייס איתנו למאבק נגד האלימות ולראות עצמם כחלק מציבור המאמין בשיתוף ושוויון זכויות, ושואף לשינוי".
באחד המונולוגים שהופצו היום בקמפיין נכתב: "שבוע שעבר הלכנו לים, היא לא רצתה ללכת אבל שכנעתי אותה, סוף סוף היה לי חופש מהעבודה והיא גם ככה לא עובדת, אז בבוקר אמרתי לה "יאללה בואי לים" והיא הסכימה אפילו שבהתחלה לא רצתה. נסענו היא ואני והילדה, והיה נחמד, אבל בים התחיל לכאוב לה הראש, יש לה רגישות לחום. כל הדרך בחזרה היא אומרת לי "איי הראש איי הראש", שאלתי אותה אם יש לה אקמול והיא לא הביאה, התחלתי להתעצבן, ישר מתחילות לי המחשבות רעל האלה: "יאללה די, הבנו, מה את בוכה כל הזמן? מה את סתומה? תביאי לעצמך אקמול, את דווקא הורסת, עד שיש לי חופש את בכוונה עושה אווירה שלילית", מחשבות רעל, והמחשבות אצלי בראש לא מפסיקות אפילו שאני רואה מולי שהיא כמעט בוכה. אני מחזיק את הילדה אצלי והיא אומרת "איי הראש", ואני כבר לא יכול לשמוע יותר".

ע"פ נתוני ויצו בשנת 2012 (עד חודש נובמבר) נרצחו 19 נשים ע"י בני משפחה, לעומת 24 ב-2011 ו- 20 ב-2010. מדובר בירידה של 26% מנתוני 2011 ושל 5% מנתוני 2010. מתוך 19הנשים שנרצחו השנה 6 יהודיות וותיקות, 4 מהמגזר הערבי, 6 יוצאות אתיופיה, אחת יוצאת חבר העמים, אחת מהפיליפינים ופליטה מאריתריאה. ע"פ הערכות ויצו בישראל חיות כיום כ- 200,000 נשים הסובלות מאלימות מצד בני זוגן וכ- 600 אלף ילדים עדים לאלימות. לדברי רבקה נוימן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בויצו בכל שנה מתרחשים מאות ניסיונות לרצח בתוך המשפחה אך היות ולא הסתיימו במוות הם אינם נספרים.