FIX גיבור סברינה- הפרסומת הסקסיסטית של 2011

יום האישה הבינ"ל 2012:

FIX גיבור סברינה- הפרסומת הסקסיסטית של 2011


‏11 מרץ 2012


אות הקלון של ויצו למפרסם הסקסיסטי ביותר ניתן לפרסומת של  FIX לחזיות אשר "חצתה קו אדום בשיתוף אקטיבי של נערות בקמפיין המציג את גוף האישה כאובייקט מיני". 


גילה אשרת, יו"ר ויצו ישראל: "כדי למכור חזיה לא צריך להפשיט ילדות! ההנחה ש"מין מוכר" גובה מחיר כבד מדי ועלינו כחברה הצרכנית להציב גבולות בשיווק ובפרסום. אנו קוראות למועצת הרשות השניה ולגורמי המשפט לפעול לאיזון ראוי יותר בין חופש הביטוי לבין מניעת פרסום פוגעני".

 

ארגון ויצו חשף היום באירוע בכנסת את הדירוג הסופי של הפרסומות הסקסיסטיות ביותר של שנת 2011, במסגרת הקמפיין השנתי נגד פרסום סקסיסטי לרגל יום האישה הבינ"ל.
•5 הפרסומות שעלו לשלב הסופי של אות הקלון, כפי שנבחרו ע"י ועדת שיפוט מקצועית: FIX, AXE, פרופורציה, גולדסטאר, מטבחי דו-איט
•אות הקלון הוענק בכנסת בשיתוף הוועדה לקידום מעמד האישה ובהשתתפות העיתונאית מרב מיכאלי, אורנה בן דור, ה"מעושרת" לאה שנירר, יו"ר ויצו ישראל גילה אשרת ואנשי פרסום ותקשורת


הפרסומת לחזיה של חברת FIX של משרד הפרסום באומן בר ריבנאי הוכרזה הבוקר במסגרת קמפיין "אות הקלון" של ויצו, כפרסומת הסקסיסטית ביותר לשנת 2011.  באירוע בכנסת, בשיתוף הוועדה לקידום מעמד האישה, חשפה ויצו את הדירוג הסופי של 5 הפרסומות הפוגעניות ביותר כלפי נשים, כפי שנבחרו ע"י וועדת שיפוט מקצועית. הוועדה, שהורכבה מנציגות תקשורת, אקדמיה וארגוני נשים, סקרה אלפי פרסומות ודרגה את המבזות ביותר: - FIX גיבור סברינה ( באומן בר ריבנאי), גולדסטאר – טמפו (מקאן אריקסון), פרופורציה מרכז רפואי (ארועטי ברמן GPS), מטבחי דו-איט (אליקים הרמן-נהרדעא), AXE דיאורדורנט לגבר – יוניליוור ישראל (מקאן אריקסון).

ע"פ נימוקי הוועדה, הפרסומת של FIX הקוראת לנערות לצלם עצמן בחזייה ולהעלות התמונות לדף הפייסבוק לתחרות נושאת פרסים, חוצה קו אדום בהחפצת גוף האישה ובהצגתו כאובייקט מיני. "מודעה זו חוצה קו אדום, משום שהיא מעודדת נערות וקטינות להשתתף באופן אקטיבי ובזוי בשיווק מוצר בדרך שמתייחסת אל נשים כאל אובייקט מיני. יש חשש שהדחיפה  להצטלם בצורה "מדליקה", תתפרש בצורה קיצונית ותקבע בקרב בני נוער את התפיסה שניצול גוף האישה לגיטימי".     

יו"ר ויצו ישראל, גילה אשרת, אמרה באירוע: "כדי למכור חזיה לא צריך להפשיט ילדות! ההנחה ש"מין מוכר" גובה מחיר כבד מדי של פגיעה בכבוד האישה ובחירותה ובהנצחת נחיתותן של נשים בכל תחומי החיים. כל הפרסומות שנבחרו משקפות תמונה עגומה של הצגת נשים ונערות באופן מבזה ומשפיל המנציח תפיסות מעוותות ופרימיטיביות של דמות האישה ושל היחסים בין המינים, מכילות אלמנטים פורנוגראפיים המחפיצים את גוף האישה ומקבעים סטראוטיפים של אישה כנועה ,שטחית, תלותית או טיפשה. עוד הוסיפה כי, השנה בלטה במיוחד גם תופעה של מחיקה וטשטוש נשים מפרסומות, תופעה שמשקפת באופן שונה התייחסות אל נשים כאובייקט מיני. אני קוראת למועצת הרשות השנייה לאכוף את כללי האתיקה של הרדיו והטלוויזיה, להרחיב את הגדרות המונח 'פגיעה ברגשות הציבור' כך שיכללו מאפיינים רחבים יותר של הצגת נשים בצורה מבזה ומנציחה סטראוטיפים, וגם למערכת המשפט לפעול לאיזון ראוי יותר בין השמירה על חופש הביטוי לבין הצורך למנוע פגישה בכבודן ובגופן של נשים".

ח"כ ציפי חוטובלי, יו"ר הוועדה לקידום מעמד האשה, אמרה: הפריים טיים הישראלי מציג נשים כגוף שאין בו נשמה. משרד פרסום הוא אמנם לא משרד החינוך אך לפחות תפגינו קצת אחריות ולא תשדרו תכנים מבזים ומשפילים נשים.  הצעת חוק חדשה שהגשתי קובעת קנס כספי כבד למפרסמים שיבזו נשים".

הפרסומאי דני נטלר אמר בארוע: "הבעיה העיקרית הוא מעמד האשה בחיים ולא בפרסום. פרסום אינו חינוך אלא רק אמצעי בשביל למכור מוצר. אנחנו לא מעצבים את פני האומה. תטפלו אתם בבעיה עצמה ולא בשליח".

אות הקלון של ויצו מוענק זאת השנה הרביעית ברציפות, בשנה שעברה הוענק האות לקמפיין "קניון ארנה" (זרמון-גולדמן).  בשנים קודמות הוענק האות גם לפרסומת למי עדן בהשתתפות בר רפאלי ולפרסומת לסבון כלים Fairy בהשתתפות ישראל אהרוני וגברי בנאי.
במרכז האירוע בכנסת נערך דיון בנושא מעמד האישה בפרסומות ובריאליטי במעמד יו"ר הכנסת, ח"כ רובי ריבלין, יו"ר ויצו ישראל, גילה אשרת ובהנחיית העיתונאית מירב מיכאלי. בדיון השתתפו ח"כ ציפי חוטובלי , אורנה בן דור, יוצרת הסדרה "מעושרות" ולאה שנירר משתתפת הסדרה, סמנכ"ל תוכן ב"אבוט-המאירי הפקות" ועורך ראשי של הריאלטי, "היפה והחנון", יוסי אליאס, הפרסומאי דני נטלר ממשרד הפרסום "גליקמן-נטלר-סמסונוב", פרופ' ענת פירסט, דיקאן ביה"ס לתקשורת מכללת נתניה לשעבר, ויוזם הקמפיין "לא מצונזרת", אורי איילון.
 
הדיון על מצב האשה בריאליטי ובפריים טיים הטלוויזיוני עלה לטונים גבוהים במסגרת העימות בין נציגות התוכניות לחברות הכנסת ונציגות ארגוני הנשים:

אורנה בן דור, יוצרת הסדרה "מעושרות" אמרה בדיון: "הסכנה הגדולה להישגים של המהפכה הפמיניסטית לא טמונה ביחסים שבין מפרסמים לציבור או בתוכניות הטלוויזיה, אלא במקום המרכזי שכסף ועושר תפסו בחברה שלנו היום. פעם היו מגדירים משוררים או חוקרי בלשנות כמצליחנים והיום זה רק מי שעושה כסף".

לאה שנירר, משתתפת הסדרה "מעושרות" אמרה: "הריאליטי נתן לי במה להציג כוח נשי ולתת השראה לנשים ברחבי הארץ. אף אחד לא מדבר איתי על הרצליה פיתוח אלא רק על ההשראה שנתתי לנשים. אני העברתי את המסר שהכל אפשרי, בכל גיל ובכל מקום. אני אשה חזקה שמתפרנסת בזכות עצמה ובחרה לעשות עוד ילדים בגיל מאוחר, הגעתי לכנסת בזכות מה שעשיתי ובזכות מעושרות ולא בזכות העובדה שבעלי איש אמיד".
 
הדירוג הסופי של חמש הפרסומות הפוגעניות ביותר ובחירת המפרסמים ש"זכו" באות הקלון דורג על ידי ועדת מומחיות, נציגות ארגוני נשים, אקדמיה, עיתונות והמשפט. בין חברות הוועדה: ד"ר רוני הלפרן, ראש התכנית למגדר במכללת האקדמית בית ברל, מיכל רוזין, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית ועו"ד ליאת קליין, היועצת המשפטית של האיגוד, שלומית ליר, בלוגרית וחוקרת תרבות, נורית חג'ג', פעילה חברתית מזרחית פמיניסטית, שרון צ'רקסקי, מנהלת קשרי ממשל של ויצו, עו"ד עירית גזית, מנהלת מערך הסיוע המשפטי של ויצו, מיכל הלפרט, נציגת האגף לקידום מעמד האשה בויצו.